Materialen

Verschil in materialen.

  • Sterling zilver?

Dit is een legering van 92,5% zilver en 7,5% van een ander metaal, meestal koper. Het tweede metaal wordt toegevoegd om de slechte eigenschappen van puur zilver te vermijden. Het edelmetaal zilver is in zijn meest pure staat niet bruikbaar voor sieraden. Van nature is zilver namelijk erg zacht. Hier sieraden van maken is dus niet verstandig i.v.m. de kwetsbaarheid. Sterling zilver is dus een hoogwaardig materiaal.

Een sieraad van Sterling zilver is voorzien van een 925 stempel, waardoor u gegarandeerd kwaliteit in huis haalt. De verhouding van 92,5% zilver en 7,5% van een ander metaal is vastgelegd in de waarborgwet van 1986 om consumenten te beschermen tegen fraude.

Het zilverkeurmerk is echter niet verplicht op zilveren onderdelen waarvan de totale massa aan zilver minder dan 1 gram is. Hierdoor is op de kleine losse onderdelen niet altijd een keurmerk te vinden, al is dit wel Sterling zilver.

  • Verzilverd of verguld

Metalen onderdelen worden door een zilver-of goudbad gehaald. Resultaat een mooie glanzende afwerking met een laagje echt zilver of goud (silverplated of goldplated). Dit is echter wel een minimaal laagje en kan er afhankelijk van de zuurgraad van je huid of door gebruik van parfum, body lotion e.d. ook sneller afslijten.

  • Vermeil

Hierbij wordt 14k tot 22k goud in lagen aangebracht op echt zilver (.925). Het benadert de uitstraling van echt goud maar is goedkoper. De kleur vervaagt iets sneller dan bijvoorbeeld bij goldfilled materialen, omdat het hier om een dunner laagje gaat. De kwaliteit is echter heel goed en de ondergrond is dus Sterling zilver.

  • Goldfilled

Op al deze onderdelen is een dikke laag goud van 14 karaat (of hoger) aangebracht, altijd minimaal 5% of 1/20 van het totale gewicht. Dit wordt mechanisch aangebracht onder hitte en druk op een ander metaal, meestal koper.

Dit geeft een veel beter resultaat dan "verguld", vanwege de zeer sterke bestendigheid tegen slijtage. Goldfilled materialen blijven mooi op goudkleur, men noemt het niet voor niets `a lifetime jewellery`, het goudlaagje blijft er dus heel lang opzitten.

Een mooi en betaalbaar alternatief voor goud. Tevens een perfect alternatief mocht je allergisch zijn voor alles behalve goud.

Goldfilled is wel weer duurder dan bovengenoemde materialen omdat er meer goud in zit.